Projectleider / applicatieportfoliomanager Lifecyclemanagement | Den Haag

Deze opdracht kun je ook doen via een arbeidsovereenkomst met Quest4.

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Den Haag
Aanvraagnummer:
A2022-0836
Startdatum:
15-09-2022
Verwachte einddatum:
16-01-2023 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
36
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
17-08-2022 10:00
Contactpersoon Quest4:
Lex van t Hull
Telefoonnummer:
06 534 19 024

Functieomschrijving

Wij zijn voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken op zoek naar Projectleider / applicatieportfoliomanager Lifecyclemanagement op basis van 36 uur per week. 

Functieomschrijving:
Het ministerie van BZ heeft de ambitie om Lifecyclemanagement in te voeren zodat applicaties ‘fit for purpose’ zijn en blijven, mede naar aanleiding van bevindingen van de Algemene Rekenkamer in 2019. Sinds maart 2021 is een werkgroep aan de slag om LCM binnen BZ te verbeteren. Alhoewel veel denkwerk is verricht en producten in concept aanwezig zijn, is de voortgang nog onvoldoende. Er is gekozen voor een nieuwe aanpak voor het vervolg. Samengevat: van tekentafel naar uitvoering. De focus ligt op ‘daadwerkelijke uitvoering in praktijk met betrokkenheid van de systeemeigenaren’. Met als doelstelling om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en onderhoud van applicaties bij de systeemeigenaren (business) te krijgen en IDI daarin ondersteunt. Daarbij wordt gestart met een selectie van applicaties om zo ervaring op te doen en de capaciteitsvraag realistisch te houden.

Op te leveren resultaten:
1. Procesbeschrijving LCM beschreven en vastgesteld;
2. LCM werkend voor selectie van kritieke applicaties van BZ onderdeel (14 stuks), concreet per applicatie is vastgesteld: a. Technische en business waarde b. Beoordeling status applicatie en conclusie over benodigd onderhoud / vervolg (= start onderhoudsplan)
3. Up to date applicatieportfoliomanagement, LCM documentatie van applicaties op Sharepoint-site
4. Evaluatie aanpak LCM voor overige onderdelen van BZ
5. Migratie applicatieportfolio van MAVIM naar Blue Dolphin.

De opdracht Omschrijving taak:
1. Opleveren resultaten hiervoor genoemd
2. Projectleiding, dagelijkse aansturing, voortgang bewaking en organiseren van sessies etc
3. Verwerken input tot beschreven producten (aantoonbare documentatie van proces, vastgestelde waarde per applicatie en onderhoudsplannen)
4. Uitvoeren migratie
5. Bijhouden applicatieportfolio

Voor de uitvoering en inhoudelijke input is een multidisciplinaire werkgroep aanwezig bestaande uit oa Systeemeigenaar uit de BZ directie, Servicelevelmanager, Business consultant, Security adviseur, Portfoliomanager, Architect, evt aangevuld met specifieke expertise rondom kosten of contractmanagement. De aanwezige producten die in concept aanwezig zijn (bijvoorbeeld methode om business / technische waarde vast te stellen), worden door de werkgroep als complex ervaren. Behoefte is aan een eenvoudiger en meer pragmatische aanpak. De opdracht start dan ook met het vaststellen van deze eenvoudiger aanpak. De projectleider die BZ zoekt heeft een hands on mentaliteit, houdt van aanpakken.

Achtergrond opdracht:
Werkomgeving Bij BZ zijn wereldwijd circa 5.000 medewerkers werkzaam, waarvan de helft op het departement, en de andere helft op vertegenwoordigingen in ca. 130 landen. Deze vertegenwoordigingen zijn verbonden in één wereldwijde ICT-infra-structuur bestaande uit diverse informatiesystemen, netwerken en communicatiemiddelen. De Directie Informatievoorziening en Digitale Innovatie (IDI) ondersteunt samen met andere bedrijfsonderdelen het primaire proces van BZ. Binnen BZ is een groot aantal IV-taken gebundeld in de directie IDI. IDI regisseert o.a. de relatie tussen klanten/opdrachtgevers en leveranciers, met als doel de primaire processen van BZ optimaal te ondersteunen. Onderdeel van IDI is het cluster Strategie en Portfolio (IDI/SP), dat is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de strategische I(CT)- koers en is het CIO-office van het ministerie. Onderdeel van SP is het team portfoliomanagement bestaande uit 3 portfoliomanagers, dat verantwoordelijk is voor het Integraal I(CT)-portfoliomanagement voor zowel innovaties, projecten als bestaande diensten met een omvang van jaarlijks ca 100 miljoen euro. Werkzaamheden betreffen het gehele proces: van het beheren van de portfolios, tot het analyseren en strategisch adviseren aan het topmanagement over te volgen prioriteitsstelling.

Organisatie:
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlandbeleid van de Nederlandse regering en voert dit uit. BZ steunt 24/7 Nederlanders in het buitenland. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ca. 160 ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten(-generaal), verspreid over de hele wereld.

Eisen en wensen voor de functie

Harde eisen:

 • WO Bestuurlijke informatica of vergelijkbaar;
 • Portfoliomanagement: Management of portfolios (MoP) of vergelijkbaar;
 • PRINCE II of vergelijkbaar;
 • Academisch werk- en denkniveau, door middel van opleiding of een vergelijkbare combinatie van kennis en ervaring;
 • Aantoonbaar ruime kennis van en ervaring met projectmanagement in een complexe omgeving (grote organisatie/ departement);
 • Aantoonbare ruime kennis en ervaring rond serviceportfolio Management;
 • Aantoonbare ervaring in het opzetten en verbeteren van applicatieportfolio en lifecyclemanagement en advisering daarover op managementniveau.

Wensen:

 • Competenties: Plannen en organiseren; – Resultaatgerichtheid; – Communicatief vaardig; – Analytisch denkvermogen; – Creatief; – Overtuigingskracht; – Constructief kritische houding;
 • Ervaring met APM tooling zoals MAVIM en/of BlueDolphin (pre);
 • Ervaring met bepalen van technische en business waarden van applicatie landschap (pre)”;
 • Je bent uiterlijk per 15 september beschikbaar.

Aanvullende informatie

Opmaak cv: in het Nederlands, in Word en maximaal 5 pagina’s.

De selectiegesprekken vinden plaats op dinsdag 23 augustus 2022 na middag. Als je hiervoor wordt uitgenodigd, zorg dan dat je beschikbaar bent.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Lex van t Hull bereikbaar op het nummer: 06 534 19 024. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2022-07-25 13:21:43

Opdracht delen

Past de opdracht (nu even) niet bij je, maar ken je iemand die er geknipt voor is? Deel hem gerust! ????contactpersoon:

Lex van t Hull

Bel me nu!

Reageer


Aanmelden voor functie
Maximale uploadgrootte: 5MB

‘Ik kan ze aanbevelen als aangename en zeer correcte recruiters’

Eric Reitmaier – Support engineer Mobile Viewpoint

‘Jullie laten zien wat de meerwaarde van een bureau kan zijn’

Kandidaat voor de functie Senior Migratie Manager bij de overheid 

‘Altijd een snel en duidelijk antwoord op mijn vragen’

Jan Versluijs, HR professional

‘Nog nooit zo’n gedegen voorbereiding doorlopen’

Kandidaat voor de functie Senior Ketenbeheerder bij de overheid 

‘Fijne werkgever met oog voor de medewerker’

Bianca Ashruf (Logius)

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden