Product Owner ( 2 FTE) | Den Haag

Sorry, deze opdracht is niet meer beschikbaar

Bekijk hier alle beschikbare opdrachten en vacatures.

En, als je niets wilt missen: maak een gepersonaliseerde Job Alert aan. Daarmee ontvang je opdrachten binnen jouw expertise automatisch in je mailbox.

Maak Job Alert aan

Werkniveau:
Senior
Standplaats:

Den Haag
Aanvraagnummer:
A2022-0390
Startdatum:
01-04-2022
Verwachte einddatum:
31-03-2023 met optie tot verlenging
Aantal uur per week:
36
Uurtarief:
n.o.t.k.
Sluitingsdatum aanvraag:
29-03-2022 11:00
Contactpersoon Quest4:
Winhold Bartelink
Telefoonnummer:
06 – 46 12 98 22

Functieomschrijving

Wij zijn voor de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens op zoek naar 2 Product Owners op basis van 36 uur per week. 

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens:
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens is dé uitvoeringsorganisatie op het gebied van persoonsgegevens en reisdocumenten voor het Koninkrijk der Nederlanden. We werken aan een goed en veilig beheer en gebruik van de Basisregistratie Personen, het Burgerservicenummer en aan het terugdringen van adres- en identiteitsfraude. Ook zijn we verantwoordelijk voor het stelsel van de Nederlandse reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten). We doen dit werk niet alleen voor gemeenten en andere betrokken overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, het UWV, de pensioenfondsen en de SVB maar ook en vooral voor de burger. Ook in het Caribische deel van het Koninkrijk bouwen we samen aan een betrouwbare persoonsinformatievoorziening.

Programma Toekomst BRP:
De Nederlandse overheid werkt met een systematiek waarbij gegevens eenmalig aan burgers en bedrijven worden uitgevraagd en binnen de overheid meervoudig worden gebruikt. Daartoe werken de overheidsinstanties met een aantal basisregistraties. Eén van die basisregistraties is de Basisregistratie Personen (BRP). Deze basisregistratie bestaat uit verschillende systemen die de gegevens van de ingezetene en de niet-ingezetene registreren en delen met overheidsinstanties die geautoriseerd zijn om deze gegevens te ontvangen. De gegevens worden verzameld en gedeeld in een keten van samenwerkende overheidspartijen. Dit stelsel van registraties en het delen van gegevens moet worden aangepast en moet worden verbeterd op verschillende vlakken. RvIG heeft een plan gemaakt om deze verbeteringen op kortcyclische wijze door te voeren.In het programma Toekomst BRP worden de wensen door zogenaamde epic-teams uitgewerkt tot een impact analyse om vervolgens te worden uitgewerkt in functionele epics. In samenwerking met de ontwikkelteams worden deze epics verder uitgewerkt naar features en user stories om vervolgens te worden gerealiseerd volgens een kortcyclische agile ontwikkelmethode. De product owner speelt een belangrijke rol bij de uitwerking van de oplossing, realisatie van de oplossing en schakelt veel met stakeholders in de keten en dagelijks met het ontwikkelteam.

Opdrachtomschrijving:
RvIG is op zoek naar een product owner voor het ontwikkelteam Sigma. Dit team is onlangs gestart bij RvIG en zal naast twee bestaande applicatie ontwikkel- en beheerteams van DICTU werken aan het ontwerpen, bouwen en testen van oplossingen van programma Toekomst BRP. De product owner is het aanspreekpunt van het team, verzamelt functionele wensen, bewaakt de voortgang en stuurt waar nodig bij.

Als product owner ben je verantwoordelijk voor het vertegenwoordigen van de belangen van de klant. De product owner haalt wensen op en blijft in gesprek met stakeholders in het programma om deze te duiden en te kunnen prioriteren. De product owner denkt vanuit waarde en prioriteert van daaruit de backlog in de sprints. Tijdens sprint planning en refinement licht de product owner de wensen toe en legt aan het ontwikkelteam uit wat de waarde van de vraag is.

Samenwerking met de ontwerper, ontwikkelaars, testers en scrum master is van groot belang. Samen met de ontwerper zorgt de product owner voor een duidelijke omschrijving van features en user stories. De product owner bepaalt ‘wat’ er gedaan moet worden en het team bepaalt ‘hoe’. De product owner zorgt voor focus, durft keuzes te maken en bepaalt de volgorde waarin de backlog items worden opgepakt. Daarnaast bewaakt de product owner de voortgang tijdens de sprint en organiseert de sprint review meeting en nodigt daarbij belangrijke stakeholders uit.Als product owner werk je nauw samen met de andere product owners binnen het programma.

Onderling worden afhankelijkheden afgestemd, ervaringen gedeeld en zorgen jullie samen voor het verhogen van de agile volwassenheid van de teams. Hierbij pas je de juiste (scaled) agile principes toe zoals het voorbereiden van de PI/kwartaalplanning en PO sync overleg. Een agile coach helpt daarbij. Product owner is een impactvolle rol, want je werkt aan functionaliteiten die een groot verschil maken. Je draagt zorg voor het specificeren van nieuwe functionaliteiten, analyse, het oplossen van incidenten en het beantwoorden van vragen. Het is een pré als je ervaring hebt op het gebied van basisadministraties en ervaring hebt binnen de rijksoverheid.

Werkzaamheden betreffen voornamelijk:

 • Beschrijven en refinen van epics, features en user stories (met de ontwerper);
 • Dagelijks aanspreekpunt van het team en aansturen op de ‘wat’;
 • Prioriteren van de sprint backlog;
 • Realistische sprint planning afgeven en het verhogen van de levervoorspelbaarheid van het ontwikkelteam;
 • Het begrijpen van de functionele wensen en de waarde kunnen benoemen;
 • In epic teams meewerken om vroegtijdig oplossingsrichtingen uit te denken;
 • In contact blijven met stakeholders en organiseren van sprint review;
 • Samenwerken met andere PO’s en agile volwassenheid vergroten. 

Resultaten
Voor deze opdracht is er sprake van een inspanningsverplichting niet van een resultaatverplichting. Adviezen en bijdragen zijn Nederlandstalig en opgesteld in de huisstijl van RvIG. De uitkomsten worden aangeboden aan opdrachtgever en stakeholders in schriftelijke vorm en in de vorm van presentaties. 

Te onderhouden contacten:

De product owner heeft contact met:

 • De verantwoordelijke lijnmanagers van RvIG;
 • De programmamanager om voortgang werkbelasting en planningen. 

Meest essentiële competenties voor deze opdracht:

 • Creatief denker en oplossingsgericht;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk);
 • Proactieve, resultaatgerichte houding;
 • Flexibele instelling, daadkrachtig;
 • Geen negen-tot-vijf-metaliteit;
 • Direct beschikbaar.

Eisen en wensen voor de functie

Harde eisen:

 • Je beschikt over WO werk- en denkniveau, aantoonbaar middels een afgeronde WO opleiding en/of minimaal 5 jaar werkervaring als product owner binnen de afgelopen 10 jaar;
 • Je beschikt over kennis van en ervaring met Scaled Agile Framework en Agile methoden (Scrum, Kanban) en is PSPO gecertificeerd;
 • Je hebt aantoonbare kennis en ervaring met projectmatig werken in een agile omgeving;
 • je hebt ervaring met stakeholder management.

Wensen:

 • Mate van ervaring met beschrijven en refinen van epics, features en user stories (i.s.m. ontwerper);
 • Mate van ervaring met het bespreken van deze requirements tussen de business en de applicatieontwikkeling teneinde tot een gewenste oplossing te komen (blijkt uit cv/motivatie/eventueel gesprek);
 • Mate van ervaring in het opstellen en beheren van beheerrequirements;
 • Mate waarin de kandidaat over de genoemde competenties beschikt. Daarbij zijn het creatief denken, de proactieve resultaatgerichte houding (zelfstarter) en de uitstekende communicatieve vaardigheden de meest zwaarwegende (blijkt uit cv/motivatie/eventueel gesprek);
 • Mate van werkervaring op het gebied van samenwerken binnen ketenvraagstukken, opgedaan in de afgelopen 10 jaar;
 • Mate waarin de kandidaat kennis heeft van en ervaring met de BRP- stelselarchitectuur.

Aanvullende informatie

Opmaak cv: in het Nederlands, in Word en maximaal 5 pagina’s.

De selectiegesprekken vinden zo spoedig mogelijk plaats. Als je hiervoor wordt uitgenodigd, zorg dan dat je beschikbaar bent.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Winhold Bartelink bereikbaar op het nummer: 06 – 46 12 98 22. Als je geïnteresseerd bent in de functie nodigen wij je van harte uit een aanbieding te verzorgen via het aanbiedingsformulier.

Geplaatst op 2022-03-25 15:32:56

Opdracht delen

Past de opdracht (nu even) niet bij je, maar ken je iemand die er geknipt voor is? Deel hem gerust! ????Status : Gesloten

Reageer


Aanmelden voor functie

Maximum file size: 5MB

‘Ik kan ze aanbevelen als aangename en zeer correcte recruiters’

Eric Reitmaier – Support engineer Mobile Viewpoint

‘Jullie laten zien wat de meerwaarde van een bureau kan zijn’

Kandidaat voor de functie Senior Migratie Manager bij de overheid 

‘Altijd een snel en duidelijk antwoord op mijn vragen’

Jan Versluijs, HR professional

‘Nog nooit zo’n gedegen voorbereiding doorlopen’

Kandidaat voor de functie Senior Ketenbeheerder bij de overheid 

‘Fijne werkgever met oog voor de medewerker’

Bianca Ashruf (Logius)

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden