Zet de juiste competenties en vaardigheden op je cv

Hoe zet je de juiste competenties en vaardigheden op je cv? Het is een vraag die we vaak krijgen van ICT-professionals. Onze tip: maak een selectie uit je competenties en vaardigheden, passend bij de baan waarop je wilt solliciteren.

Daarnaast is het goed als je de competenties uit je cv kunt ‘bewijzen’ tijdens een sollicitatiegesprek, met concrete voorbeelden. Als je dat goed doet, dan profileer je jezelf extra sterk.

Hoe kunnen competenties en vaardigheden je helpen om je cv en sollicitatiegesprek te verbeteren? Je leest het in dit artikel.

Wat is het verschil tussen kennis, vaardigheden en competenties?
Wat zijn competenties?
Welke competenties heb jij?

Wat zijn vaardigheden?
10 x veelgevraagde competenties
10 x vaardigheden om je competenties te ‘bewijzen’
Optimaliseer je competenties

Het verschil tussen kennis, vaardigheden en competenties

Om het verschil uit te leggen maken we vaak de vergelijking met autorijden.

Kennis kun je vergelijken met het uit je hoofd leren van verkeersregels en besturing van de auto. Als je die kennis in de praktijk gaat gebruiken, dan ontwikkel je de vaardigheid van autorijden: je kunt over alle wegen rijden en houdt je aan de regels. Natuurlijk wil je vooral goed en veilig kunnen autorijden. Dat vraagt om competenties. Bijvoorbeeld: risico’s kunnen inschatten, sociaal en stressbestendig zijn.

Wat zijn competenties?

Een competentie gebruik je om doelen in je werk te bereiken. Het is een verzameling van geleerde vaardigheden en kennis, aangevuld met persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. ‘Competentie’ is een veel ruimer begrip dan het begrip ‘vaardigheid’. Eigenlijk maken je vaardigheden onderdeel uit van je competenties.

Veel organisaties gebruiken een zogenaamde competentielijst om vast te stellen aan welke competenties medewerkers moeten voldoen. Dit kan uiteraard per functie of functiegroep verschillen. Een competentielijst is belangrijk bij het aannemen van personeel, maar ook bij loopbaanontwikkeling of groei binnen de organisatie.

Welke competenties heb jij?

Voor je zelf kun je ook bepalen wat je competenties zijn. Stel jezelf de vragen:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat gaat me van nature goed af?
  • Welke competenties zou ik willen hebben?
  • Welke competenties wil ik verbeteren?

Deze inzichten kun je bijvoorbeeld goed gebruiken bij een sollicitatie.

Competenties krijgen langzaam vorm, door de jaren heen. Je leert ze niet zomaar op een cursus. Daarom zijn ze zo waardevol.  Maar, je kunt je competenties zeker wel trainen en ontwikkelen. Het is goed om te weten welke competenties in jouw vakgebied belangrijk zijn, zodat je die als eerste kunt gaan optimaliseren.

Wat zijn vaardigheden?

Vaardigheden zijn activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Elke functie vraagt om een specifieke combinatie van vaardigheden.

Laat je niet meteen uit het veld slaan als je niet 100% matcht met het functieprofiel. Overleg bij interesse in een opdracht of vacature altijd met onze recruiters. Zij kennen de opdrachtgevers en de werkvloer en weten dus goed welke vaardigheden en competenties noodzakelijk zijn.

>> Lees ook: Wat vinden zzp’ers en werkzoekenden van Quest4?

10 x veelgevraagde competenties

Waarom is het zo belangrijk om de juiste competenties en persoonlijke eigenschappen op je cv te zetten? Omdat ze mede bepalend zijn in het selectie- of wervingsproces van opdrachtgevers.

Op websites van trainingsbureaus en professionele coaches kun je vaak goede competentielijsten vinden, met ruim 60 competenties. Wij lichten 10 veelgevraagde professionele competenties voor je toe:

  1. Organisatiesensitiviteit
    Dit betekent dat je inzicht hebt in hoe een organisatie werkt. Je houdt niet alleen rekening met de formele en hiërarchische lijnen, maar je hebt ook een goed gevoel voor onderlinge verhoudingen.  Je weet hoe je daar mee om moet gaan als je iets voor elkaar wilt krijgen in de organisatie.
  2. Resultaatgericht
    Dit betekent dat je actief aan de slag gaat met een taak en dat je beslissingen neemt om het gewenste doel te behalen. Je bent gericht op het eindresultaat en laat je niet afleiden door tegenslag of problemen.
  3. Flexibel en meedenkend
    Deze competentie zorgt ervoor dat je goed kunt meedenken over de beste oplossing voor een bepaalde situatie. Vanuit je ervaring kun je genoeg voorbeelden opnoemen om de gevolgen van veranderingen te voorspellen.
  4. Zelfstandigheid
    Je hebt er geen moeite mee om je eigen werk en opdrachten te managen. En als je anderen nodig hebt, dan leg je ook snel de juiste contacten.
  5. Draagvlak creëren
    Met deze competentie kun je mensen klaarstomen voor een doel of verandering. Eventuele weerstand tegen een plan of verandering weet je om te zetten in begrip.
  6. Leervermogen
    Nieuwe ideeën kun je snel tot je nemen, analyseren en verwerken. Daarnaast weet je die nieuwe informatie ook toe te passen in je werk.
  7. Netwerkvaardigheid
    Door deze competentie ben je in staat om een goede verbinding aan te gaan met relaties, zakenpartners en andere stakeholders. Zowel binnen als buiten de organisatie.
  8. Samenbindend leiderschap
    Jouw manier van leidinggeven is gericht op verbondenheid in de groep. Je bent goed in het vormen en onderhouden van langdurige samenwerkingsverbanden.
  9. Stressbestendigheid
    Je prestaties hebben niet te lijden onder tijdsdruk of tegenwerking. Je blijft ook bij veranderende omstandigheden goed presteren.
  10. Zelfkennis
    Een belangrijke competentie voor werk en privé-leven. Je hebt inzicht in jezelf en hoe jij functioneert in verschillende situaties. Je kent je sterke en minder sterke kanten, maar ook je ambities en passies.

>> Lees ook het artikel Trek de aandacht van recruiters met je Linkedin-profiel .

10x vaardigheden om je competenties te ‘bewijzen’

We noemen tien vaardigheden om je een idee te geven hoe ze je kunnen helpen bij het ‘bewijzen’ van je competenties:

  1. Data-analyses uitvoeren
    Een vaardigheid die onderdeel kan zijn van de competenties ‘resultaatgericht’ en ‘zelfstandigheid’.
  2. E-commerce websites ontwikkelen
    Dit is een praktische vaardigheid die bijvoorbeeld past bij de competenties ‘flexibel en meedenkend’.
  3. Presenteren
    Deze vaardigheid past onder andere bij de competenties ‘organisatiesensitiviteit’ en ‘resultaatgericht’.
  4. SEO-strategie ontwikkelen
    Een strategie ontwikkelen voor Google-ranking, is een praktische vaardigheid. Deze kan getuigen van de competenties ‘resultaatgericht’ en ‘zelfstandigheid’.
  5. Database ontwerpen
    Voor deze vaardigheid maak je gebruik van (bijvoorbeeld) de competenties ‘flexibel en meedenkend’ en ‘zelfstandigheid’.
  6. Front-end programmeren
    Jouw ervaring met front-end programmeren kan aantonen dat je beschikt over de competenties ‘stressbestendigheid’ en ‘leervermogen’.
  7. Functioneel beheer
    Een praktische vaardigheid die onderdeel kan zijn van de competenties ‘aanpassingsvermogen’ en ‘klantgericht’.
  8. Verkopen
    Als je ervaring hebt met verkopen, dan laat je zien dat je beschikt over (bijvoorbeeld) de competenties ‘draagvlak creëren’ en ‘communicatief’.
  9. UX-research
    Dit is een praktische vaardigheid die deel kan uitmaken van de competenties ‘flexibel en meedenkend’, ‘mensenkennis’ en ‘empatisch’.
  10. Redigeren
    Tekst redigeren is een praktische vaardigheid. Het kan deel uitmaken van de competenties ‘resultaatgericht’ en ‘stressbestendigheid’.

Optimaliseer je competenties

Onze recruiters kunnen je alles vertellen over belangrijke competenties voor uiteenlopende functies binnen de ICT-branche. Neem gerust contact met ons op over hoe jij je competenties en vaardigheden het beste kunt inzetten voor je carrièredoelen.

Talentpool

Meld je aan voor onze Talentpool. Als je cv eenmaal in de Talentpool zit, dan kunnen we jouw profiel extra snel matchen op een passende ICT-opdracht of mooie ICT-vacature.

Laatst bijgewerkt: 7 april 2021 om 13:12
Foto: via Unsplash / Bronnen: 123-test en Coulant

Deel dit verhaal:

IT-jobs in je mail?


Met de Quest4 Job Alert ontvang je de nieuwste IT-opdrachten en vacatures automatisch in je mailbox.
Vul je gegevens in:
Welk type functies wil je ontvangen? (Je kunt je keuze altijd weer wijzigen via de Job Alert e-mails.)
Na het aanmelden ontvang je een e-mail waarmee je je Job Alert nog even moet bevestigen. Daarna is je Job Alert actief.
We verwerken je persoonsgegevens conform ons privacy statement.

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden