Verkiezingen en zzp’ers: wint de zelfstandige ook?
De verkiezingen zetten alle zzp’ers weer op scherp. Zijn de winnaars VVD en D66 een ‘match made in heaven’ voor de zelfstandige? Beide partijen vinden elkaar in veel zzp’er onderwerpen, waaronder flex-werken, de status van de zzp’er en keuzevrijheid voor een AOV.
Eensgezind over flex-werken
Al ver voor de verkiezingen was duidelijk dat zzp’ers en flex-werkers belangrijk zijn voor de twee partijen. VVD en D66 lijken bijzonder eensgezind over het flex-werken en ze willen ook daadwerkelijk een ‘andere kant’ op bewegen. Ze willen beiden weg van het oude denken, dat vooral ging om: ‘vast moet minder vast’ en ‘flexibel moet minder flexibel’. Beide partijen willen juist meer meegaan met de marktontwikkeling en met de nieuwe generatie van flexibele werkers.
Wat wil de nieuwe generatie flexibele werkers?
Die nieuwe generatie flexibele werkers vindt de contractvorm niet zo interessant. Ze kijken vooral naar de inhoud: is het uitdagend en zinvol werk? En hoe dat vervolgens op papier wordt gezet, dat maakt niet zo veel uit. Het mag vast of flexibel, het mag fulltime of parttime. Daarnaast vindt de flexibele werker het fijn als hij of zij kan werken op flexibele werktijden en afwisselend op kantoor en thuis.
Aparte status zzp’er
VVD en D66 vinden elkaar ook in de status van de zzp’er. Ze willen een aparte wettelijke status voor de zelfstandige.
En terecht! Het is echt tijd voor verandering op dat vlak, want Nederland kent inmiddels 1,1 miljoen zzp’ers. Sterker nog; beide partijen vinden dat de zzp’er een stoel aan de tafel van de SER verdient. Concreet zou dat betekenen dat zzp’ers mee kunnen praten over beleid dat hen direct raakt.
Met andere woorden: VVD en D66 willen denken vanuit de bestaande arbeidswetgeving en ook het sociale stelsel vernieuwen.
AOV-keuzevrijheid voor zzp’ers
Als derde punt vinden de winnaars van de verkiezingen elkaar in keuzevrijheid voor zzp’ers. Ze willen de zelfstandigen de mogelijkheid bieden om te kunnen kiezen of ze wel of niet een AOV willen afsluiten. Daarbij maken ze beide de kanttekening dat de ‘onderkant’ van de zzp-markt goed beschermd moet zijn; dat is een belangrijk leermoment van de coronacrisis.
Zou het dan eindelijk tot de – door zzp’ers – zeer gewenste hervorming van het sociale stelsel gaan komen?
>> Lees ook: Zo maak je het beste van de eerste maanden in je nieuwe baan
Zzp-opdrachten én een arbeidscontract?
Werk jij als zzp’er of werk je liever met een arbeidscontract? Voor beide werkvormen is iets te zeggen. Maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud van je werk. Je wilt werken in een omgeving waar jouw talent tot zijn recht komt. Je kiest voor een uitdagende baan of freelance opdracht, en een organisatie waar je je ambities als IT- of ICT-professional kunt waarmaken.
Je kunt bij ons terecht als je zzp’er bent en ook als je op zoek bent naar werk met een arbeidscontract.
Op drie manieren aan het werk via Quest4:
- Als zzp’er: je gaat aan de slag bij een van onze opdrachtgevers, via opdrachten die wij dagelijks voor je publiceren op onze website.
- Je krijgt een arbeidsovereenkomst met Quest4, voor de duur van een tijdelijke opdracht.
Wist je dat tijdelijke opdrachten vaak een opstap zijn naar vast werk bij een opdrachtgever? We vertellen je er graag meer over.
Bekijk alle openstaande opdrachten - De derde mogelijkheid is dat je in directe loondienst gaat bij een van onze opdrachtgevers, door te reageren op een vacature.
Bekijk de openstaande vacatures
Geplaatst op 23 maart 2021 om 17:20
(Foto: iStock)