Onderzoek: thuiswerken tijdens corona – hoe gaat het?
We vroegen 30 van onze Quest4-professionals (ICT zzp’ers) naar hun reactie op het ‘nieuwe’ thuiswerken tijdens corona. Het thuiswerken tijdens corona (en in een hittegolf) zorgt in ieder geval voor een nieuwe kijk op de eigen werkhouding en efficiëntie. Het geeft daarnaast ook een frisse blik op hiërarchie, managament-skills en het nut van een siësta.
Voor de duidelijkheid: de helft van deze professionals kon voor de coronacrisis al zelf beslissen om (af en toe) thuis te werken. 25% van de totale groep werkte soms al een dag thuis. Vanaf maart zijn ze allemaal méér thuis gaan werken.
Hoe is je werksituatie en werkbalans veranderd door corona?
75% heeft thuis een goede werkplek ingericht met in de meeste gevallen een losse monitor als aanvulling op de laptop. Alle professionals geven aan dat ze thuis het gevoel hebben efficiënter te werken omdat ze minder afleiding van collega’s ervaren.
Ongeveer de helft van de professionals verdeelt het werk ruimer over dag en avond, zodat er overdag meer tijd is voor pauzes. Het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om gezinstijd opnieuw in te delen bevalt de professionals: “Ik werk van 8:00 – 23:00 uur en verdeel daarin mijn werkdag. Dat komt enerzijds door corona en anderzijds door de kinderen thuis.”
25% van de professionals mist een ‘omschakelingsmoment’ na het werk; broodnodig (blijkbaar) om het werk los te kunnen laten. Een van de professionals creëert daarom fictieve reistijd: “Ik wandel ‘s ochtends en ‘s avonds ‘van en naar mijn werk’ om de omschakeling beter af te bakenen.” Een andere professional noemt: “Ik mis de reis naar huis als reset-moment. Ik ben nu uitgebreider gaan koken, om los te komen van mijn werk”.
Wat is er veranderd in de samenwerking met je collega’s?
De geïnterviewde Quest4-professionals en zzp’ers werken bij verschillende opdrachtgevers en in uiteenlopende teams . Het aantal ‘directe collega’s (= minimaal 2x per week contact), varieert van 2 tot 25.
75% van de professionals werkt efficiënter thuis door ‘minder informele contacten’, ‘minder afleiding’ en ‘minder socializen met collega’s’. Tegelijkertijd noemt 50% thuiswerken een probleem voor snelheid en creativiteit: “Even snel iets afstemmen met collega’s gaat minder soepel thuis; op kantoor zijn lijnen korter dus dan wandel je snel even naar iemand toe om iets te vragen.”
“Voor creatief overleg en brainstorms is thuiswerken niet handig – op afstand en in de digitale meetings kun je niet goed op elkaar reageren, je kunt niet even snel sparren of vrijuit associëren.”
25% ervaart ‘meer escalatie’ door miscommunicatie in digitale communicatie en sommigen benoemen daarbij ook een gevoel van hiërarchie: “meer gaat via de baas” en “micromanagement door teamleiders is duidelijk toegenomen door het thuiswerken”.
Welke tools gebruik je om thuiswerken zo efficiënt, gezond en leuk mogelijk te maken?
90% gebruikt (voor hen) nieuwe hulpmiddelen of apps voor thuiswerken. De meestgebruikte zijn: WebEx, Citrix, Teams, Skype. 25% van de professionals geeft aan dat ze bestaande apps intensiever gebruiken; Whatsapp en Spotify worden het meeste genoemd. Daarnaast gebruikt 75% timemanagement-apps voor een goede werkbalans, zoals Tomato-Timer.
Een seizoensgebonden uitschieter: 80% van de professionals investeerde de afgelopen maanden in airconditioning of een ander verkoelend systeem voor de thuiswerkplek.
90% van de professionals gaat wandelen tijdens pauzes. Enkele professionals wisselen van werkplek, voor zover mogelijk: “Ik werk vaak op een terras in de stad.”
25% heeft de bestaande thuiswerkplek anders ingericht sinds de coronatijd, zoals deze professional: “Ik heb mijn werkplek ingericht met toetsenbord/muis/monitor, eigen bureau, eigen kamer, extra plantjes. En ik maak afspraken over samen met de familie koffie drinken.”
Hoe beïnvloedt thuiswerken je efficiëntie en concentratie?
75% noemt verbetering van de efficiëntie en betere concentratie door het thuiswerken tijdens corona. Tegelijkertijd noemt bijna 90% van de professionals het gebrek aan concentratie tijdens de hittegolf: “het was niet uit te houden op mijn zolderkamer” en “ik startte om 6:00 ‘s morgens en nam voor het eerst van mijn leven een heuse siësta.”
Professionals met kinderen thuis vinden het lastig om een strakke planning aan te houden. 50% van alle professionals geeft aan dat ze te weinig rustmomenten voor zichzelf inbouwen: “Ik werk te lang achter elkaar zonder pauze en dat is niet goed.”
50% noemt specifiek het verminderde woon-werkverkeer als groot voordeel. “Het scheelt me dagelijks 3 uur reistijd waarin ik nu nuttige of leuke dingen kan doen. En dat betekent dus ook 3 uur minder stress in het verkeer. Ik heb nu pas echt gemerkt wat voor impact dat heeft op mijn humeur.”
Hoe zou jij – in het nieuwe normaal – je werkweek willen indelen?
Een grote meerderheid (80%) geeft aan maximaal 2 dagen op kantoor te willen werken. 50% geeft aan dat ze graag zelf zouden willen bepalen of ze thuis of op kantoor werken.
Is je mening over thuiswerken veranderd door de coronacrisis?
75% heeft de mening over thuiswerken positief bijgesteld door de ervaringen tijdens corona. “Het had eerst niet mijn voorkeur, maar we zijn er nu goed op ingesteld.” Ook spreekt ongeveer 1 op de 3 professionals de hoop uit dat “anderen op het werk – vooral de oudere garde – nu ook de voordelen van thuiswerken inzien.”
>> Video: Zo bereiden we onze kandidaten voor op een sollicitatiegesprek
Geplaatst op 1 september 2020 om 17:09
(Foto: Anton Shuvalov via Unsplash)