Laat je omscholen tijdens de coronacrisis
Omscholen tijdens de coronacrisis is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je net werkloos bent geworden door de crisis. Maar heb je wel eens nagedacht over een carrièreswitch? Of over de mogelijkheden om je om te scholen tot ICT-professional?
We zeggen het niet zomaar, want de ICT biedt kansen. De werkgelegenheid is sinds de coronacrisis enorm gedaald, maar bepaalde ICT-bedrijven zien hun business op korte termijn juist toenemen.
Coronacrisis biedt kansen voor de ICT-branche
Tot half maart 2020 draaide onze economie op volle toeren. Het aantal werklozen was laag, slechts 2,9% van de beroepsbevolking. Dat is het laagste cijfer sinds het CBS in 2003 startte met deze publicatie. De vraag naar gekwalificeerd personeel oversteeg het aanbod op de arbeidsmarkt. Het tekort aan gekwalificeerd personeel gold voor bijna alle sectoren.
De coronacrisis heeft onze samenleving in korte tijd volledig op zijn kop gezet. Vaste patronen en gewoontes moeten we loslaten; nieuwe gewoontes moeten we snel aanleren. Denk alleen al aan thuiswerken, kinderen les geven en videobellen met je collega’s en werkgever of opdrachtgever.
Het aantal ww-uitkeringen in maart is (volgens UWV) met 42% gestegen ten opzichte van februari. In vergelijking met vorig jaar: het aantal ww-uitkeringen in maart 2020 is 53% hoger dan in maart 2019.
Ook de ICT-branche voelt de coronacrisis. ICT-platform Computable schrijft hierover:
“Sinds de coronacrisis zien 4 van de 5 ICT-bedrijven dat hun klanten opdrachten uitstellen of annuleren, of betalingen opschorten. Ruim 70% verwacht de komende maanden inkomsten mis te lopen omdat er geen nieuwe opdrachten zijn en omdat bestaande klanten in financiële problemen komen.”
Lichtpuntje: juist méér werk voor bepaalde ICT-bedrijven
Bepaalde ICT-bedrijven zien hun business op korte termijn juist toenemen. Bijvoorbeeld de bedrijven die zich bezighouden met het inrichten van thuiswerkplekken, of bedrijven die diensten-op-afstand aanbieden zoals cloud-services en videoconferencing.
Dankzij de goede ICT- infrastructuur in Nederland is het mogelijk dat er zoveel mensen nu toch vanuit huis productief kunnen zijn. Dit kan werkgevers en werknemers wel eens een nieuwe mindset geven voor het omgaan met thuiswerken. Bedrijven die hier – technisch of ‘cultureel’ – nog niet klaar voor zijn, zullen moeten gaan nadenken over het faciliteren van thuiswerken en werken vanuit de cloud.
Na de coronacrisis zullen veel thuiswerkers dit (gedeeltelijk) willen blijven doen. Ook veel bedrijven zullen hun medewerkers thuis willen laten werken omdat het kosten (reis- en overheadkosten) kan besparen.
Tel daarbij op belangrijke ontwikkelingen die gaande zijn in de ICT, zoals:
- Distributed ledger technologies (o.a. blockchain)
- Artificial Intelligence
- Quantum computing
- Extended Reality (XR)
Blockchain technologie wordt onder andere toegepast binnen de logistiek, Artificial Intelligence (AI) speelt een onmisbare rol bij het maken van betere interfaces voor de samenwerking tussen robots/drones en mensen. Quantum computing is nuttig bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, waardoor de ontwikkeltijd drastisch wordt gereduceerd.
Uit die optelsom kun je concluderen dat er volop kansen aankomen voor gekwalificeerd ICT-personeel.
>> Bekijk de bedrijven waar we mee werken
Wel eens gedacht aan omscholen of een carrièreswitch?
Als je nu werkloos bent en je zorgen maakt over je toekomst, bekijk dan eens jouw mogelijkheden voor een nieuwe, spannende stap: omscholen tijdens de coronacrisis, en dan specifiek een omscholing tot ICT-professional.
Belangrijk om hierbij te realiseren is dat er binnen de ICT niet alleen maar technische beroepen zijn. Er zijn ook ontzettend veel functies die draaien om communicatie tussen mensen, het vertalen van klantbehoeften naar productontwikkelaars, het uitvoeren van interviews met en observaties van klantgroepen.
Voor veel functies heb je een combinatie nodig van: mensenkennis, affiniteit met techiek en communicatieskills. De stijgende vraag naar dergelijk multitalented professionals biedt veel nieuwe kansen voor mensen die nog geen of minder ervaring hebben in ICT-bedrijven of op ICT-afdelingen binnen de overheid, zorginstellingen en het bedrijfsleven.
Wat kan een goede recruiter voor je doen?
Een goede recruiter kan je helpen om je profiel zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de vraag vanuit de markt. Bijvoorbeeld door je te adviseren over welke opleidingen en trainingen je zou kunnen oppakken. Ook helpen we je bij het updaten van je cv met relevante competenties en kwaliteiten.
Bij Quest4 richten we ons allereerst op jouw persoonlijke kwaliteiten en ambities. Van daaruit gaan we op zoek naar een passende opdracht of baan. Wij weten hoe we je in je kracht kunnen zetten, zodat jij je kunt gaan klaarstomen voor een nieuwe stap in je carrière.
Dus wacht niet langer en neem contact met ons op als je denkt over een omscholing richting de ICT, maar niet goed weet hoe je dat moet aanpakken.
Geplaatst op 30 april om 17:43
(Foto: Emma Simpson via Unsplash)
(Bronnen cijfers werkloosheid en arbeidsmarkt: CBS, Computable)