Kabinet stelt opnieuw handhaving zzp-wet uit

De periode waarin niet wordt opgetreden tegen overtreding van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is verlengd tot 1 januari 2020. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als ze onbedoeld met verkapte dienstverbanden werken.

Veel onrust door de Wet DBA

De Wet DBA moet duidelijkheid geven over de vraag wanneer sprake is van een dienstbetrekking. In plaats van duidelijkheid leverde de wet juist veel onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers op, constateert het kabinet.

Het kabinet wil het bewust overtreden van deze wet juist strenger gaan aanpakken, schrijven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

De handhaving was om die reden al eerder opgeschort. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een nieuwe wet komt, die een einde moet maken aan onduidelijkheid over arbeidsrelaties.

Meer ruimte voor ondernemerschap

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben een belangrijke positie op de arbeidsmarkt, schrijven de bewindslieden. Het kabinet wil deze grote groep de ruimte geven om te ondernemen, maar vindt het ook belangrijk dat de zzp’ers een bewuste keuze voor het ondernemerschap maken en niet belanden in een situatie van schijnzelfstandigheid.

We hopen dat de overheid snel duidelijk zal bieden over dit beleid. Alleen dan kan ondernemend Nederland invulling geven aan de groeiende vraag van flexibel inzetbare arbeidskrachten. En die zijn hard nodig om de continuïteit van de primaire bedrijfsprocessen verzekeren.

>> Lees ook: Overzicht voor zzp’ers – regelingen van overheid en banken tijdens de corona-crisis  

(Foto: Simon Abrams via Unsplash)

Gepubliceerd op 19.09.2019

Deel dit verhaal:

IT-jobs in je mail?


Met de Quest4 Job Alert ontvang je de nieuwste IT-opdrachten en vacatures automatisch in je mailbox.
Vul je gegevens in:
Welk type functies wil je ontvangen? (Je kunt je keuze altijd weer wijzigen via de Job Alert e-mails.)
Na het aanmelden ontvang je een e-mail waarmee je je Job Alert nog even moet bevestigen. Daarna is je Job Alert actief.
We verwerken je persoonsgegevens conform ons privacy statement.

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden