Hoe maak je het beste van de eerste maanden in je nieuwe baan?

Hoe maak je het beste van de eerste maanden in je nieuwe baan of opdracht?

Bouw vanaf de start van je nieuwe baan aan een positief imago. De acties die je tijdens de eerste maanden in je nieuwe baan of opdracht onderneemt, zijn namelijk van grote invloed op het slagen van je nieuwe rol.

5 tips om te excelleren in je nieuwe functie

Met deze direct toe te passen tips kun je op koers blijven en dat is belangrijk, vooral in de eerste maanden van je nieuwe baan. Daarnaast helpen ze je om te kijken naar het effect van jouw gedrag binnen de organisatie.

 1. Hoe creëer ik waarde in het bedrijf?
 2. Hoe gedraag ik me in mijn nieuwe rol?
 3. Bedrijfspolitiek: wiens ondersteuning is cruciaal?
 4. Welke veranderingen breng ik teweeg bij mijn nieuwe collega’s?
 5. Welke competenties moet ik ontwikkelen om uit te blinken?

1. Hoe creëer ik waarde in het bedrijf?

Je creëert allereerst waarde door er voor te zorgen dat je precies weet wat er van je verwacht wordt. Wat willen de verschillende stakeholders van jou?

Elke stakeholder heeft een andere opvatting over ‘succes’ en je moet ze allemaal tevreden zien te houden.
Zorg dus dat je er zo snel mogelijk achter komt wat ze van je verwachten. Dat betekent dat je verder moet kijken dan de harde functie-eisen uit de vacature.

 • Ga op zoek naar wat er nog meer van je verwacht wordt. Dat doe je door jezelf doorlopend deze vragen te stellen:
 • Waarom werd je in deze rol geplaatst, en door wie?
 • Met welke collega’s heb je op de werkvloer nog meer te maken? Dat zijn ook je stakeholders, met hen dien je ook rekening te houden.
 • Wat verwachten de belangrijkste stakeholders van je?
 • In welk tijdsbestek verwachten ze dat van je?
 • Hoe en door wie wordt je voortgang beoordeeld?

Bedenk ook dat het echte antwoord misschien niet is wat je expliciet werd verteld bij je aanstelling. Immers, de verwachtingen kunnen ook evolueren naarmate de weken vorderen en naarmate jij meer leert over het bedrijf.

>> Lees ook: Zoek je werk? Ontdek wat een recruiter voor je kan doen. 

2. Hoe gedraag ik me in mijn nieuwe rol?

Streef ernaar om de bedrijfscultuur zo snel mogelijk te leren kennen. De cultuur kun je zien als het immuunsysteem van de organisatie. Zorg dat je de belangrijkste gedragsnormen van die cultuur begrijpt en houd je daar zoveel mogelijk aan. Als je de cultuur ‘schendt’ als nieuwkomer, dan kan het zijn dat je nieuwe collega’s denken: ‘die hoort hier toch niet helemaal thuis’.

Probeer in de eerste maanden van je nieuwe baan zo snel mogelijk de belangrijkste formele en informele normen te begrijpen en maak ze je eigen. Maar bedenk ook dat deze per afdeling, team en zelfs per collega kunnen verschillen. Ons advies: observeer en luister.

Sta open voor anderen, stel vragen en probeer bij verschillende meetings aanwezig te zijn. Doe korte kennismakingsgesprekken met individuele collega’s. Is dat moeilijk in te plannen als onderdeel van je inwerkperiode, doe het dan zelf en maak praatjes bij de koffiemachine en tijdens de pauze(s). Neem daarin zelf initiatief. Zo krijg je gevoel bij de cultuur van de organisatie.

3. Bedrijfspolitiek: wiens ondersteuning is cruciaal?

Jouw succes zal waarschijnlijk afhangen van mensen over wie je geen directe autoriteit hebt. Dat betekent dat je allianties moet bouwen. Het startpunt hiervoor is om het politieke landschap van je nieuwe organisatie te begrijpen.

Wie heeft macht en invloed? Wiens ondersteuning is cruciaal voor jouw werk en waarom? Bouw relaties op. Wederkerigheid is hierbij de stevigste basis.

4. Welke veranderingen breng ik teweeg bij mijn nieuwe collega’s?

Alleen al door aanwezig te zijn met jouw persoonlijkheid en energie, zorg je voor veranderingen in het bedrijf. Ook teams, afdelingen en het gedrag van collega’s kunnen positief veranderen door jouw (sociale) vaardigheden en professionele expertise. Bij het excelleren in je nieuwe baan zijn dan ook altijd andere mensen betrokken. Denk na over hoe jij op anderen overkomt en vraag gerust om feedback. Wat de ene collega als te direct ervaart, kan voor een ander juist heel prettig zijn.

5. Welke competenties moet ik ontwikkelen om uit te blinken?

De competenties en handelingen die je hebben gebracht waar je nu bent in je carrière, zijn misschien niet dezelfde om te kunnen excelleren in je nieuwe rol. Ook ervaren professionals vallen nog wel eens in de valstrik van de ‘comfortzone’.

Wees dus extra waakzaam als je bij jezelf dit type gedachten herkent: ‘Zo heb ik het altijd gedaan.’

Natuurlijk kun je goed van start gaan met de voor jou bekende en goed ontwikkelde competenties. Daarnaast is belangrijk: hoe eerder je begrijpt welke nieuwe competenties je verder moet ontwikkelen des te eerder je kunt uitblinken in je nieuwe rol. En dat is niet alleen van belang voor je nieuwe opdracht, maar ook voor het bereiken van je persoonlijke ambities.

>> Lees ook: Trek de aandacht van recruiters met je Linkedin-profiel

Deze blogpost is gebaseerd op het artikel ‘Excelleren in je nieuwe rol’ van Kanso.works.
Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2020 om 18:18
Foto: You-x-Ventures via Unsplash

Deel dit verhaal:

IT-jobs in je mail?


Met de Quest4 Job Alert ontvang je de nieuwste IT-opdrachten en vacatures automatisch in je mailbox.
Vul je gegevens in:
Na het aanmelden ontvang je een e-mail waarmee je je Job Alert nog even moet bevestigen. Daarna is je Job Alert actief.
We verwerken je persoonsgegevens conform ons privacy statement.

Ontvang opdrachten in je mailbox

Job Alert maken

Meld je aan voor onze talentpool

CV aanbieden